12. toukokuuta 2018

Euroviisut 2018: Ensi vuoden viisut Välimeren rannalla?


Eurovision laulukilpailuissa historian siivet havisevat. Tänä iltana järjestettävästä finaalista puuttuu lukuisia Euroviisujen kestomenestyjiä. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 Euroviisujen loppukilpailussa ei kilpaile yksikään Kaukasuksen maa. Finaalista karsiutuivat ensimmäistä kertaa Azerbaidžan ja Romania, samoin kuin Venäjä. Trollitehdas aloitti jo torstain semifinaalin jälkeisenä yönä sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa julistettiin Venäjän karsiutumisen johtuvan vain ja ainoastaan länsimaisesta salaliitosta: väitteiden mukaan länsieurooppalaiset ovat kateellisia Venäjän uudelle suurvalta-asemalle, minkä vuoksi Venäjä haluttiin pudottaa viisufinaalista. Faktantarkastaja haluaisi muistuttaa, että kaksi vuotta sitten koko Eurooppa niin lännessä kuin idässä äänesti Venäjän euroviisufinaalin yleisöäänestyksessä ykkössijalle ja kolme vuotta sitten kakkoseksi.

Lauantai-illan huumaa on tänä vuonna erityisen mukava fiilistellä, koska Suomi on kilpailee ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014 Euroviisujen finaalissa. Euroviisufinaalin katsojaluku ylittää Suomessa aina miljoonan katsojan rajan, kun finaalissa kilpailee Suomen edustaja. Tänä vuonna Saara Aallon aiheuttama hype voi tuoda viisufinaalille mahtavat katsojaluvut, ainakin kunhan Suomi-Kanada -lätkämatsi päättyy. Tänään Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa viisufinaaliin, joka ratkaistaan Euroviisujen nykyisellä äänestysjärjestelmällä. Onkin mielenkiintoista nähdä, pärjääkö Monsters paremmin raati- vai yleisöäänestyksessä. Euroviisujen nykyisestä äänestysjärjestelmästä kirjoitin pitkästi tässä blogissa maaliskuussa 2016. Finaalipaikka itsessään on Suomelle hieno saavutus, ja näkisin, että kaikki mitä tästä eteenpäin saavutetaan on vain pelkkää plussaa.

Ykkössemifinaalin ennakkosuosikit lähettivät Twitterissä terveisensä viime vuoden viisuvoittajalle.
Viisuviikolla kohua ovat herättäneet viime vuoden voittajan Salvador Sobralin arrogantit lausunnot, joissa hän on tölväissyt tämän vuoden viisuehdokkaita ja voivotellut, että kilpailussa ei ole mikään muuttunut hänen voittonsa jälkeen.

Eurovision laulukilpailu oli tänä vuonna tarkoitus lähettää Kiinan televisiossa. Kiinalainen televisiokanava Mango TV oli kuitenkin sensuroinut ensimmäistä semifinaalilähetystä vedoten Kiinan lakeihin: Albanian edustajan esitys sensuroitiin, koska laulun esittäjällä oli tatuointeja, ja Irlannin poikaparin tanssi ei ollut kiinalaisten kriteerien mukaan asianmukaista televisioviihdettä. Euroopan yleisradioliitto ei pitänyt Mango TV:n toimista ja ilmeisesti sen vuoksi muita viisulähetyksiä ei enää Kiinassa näytetä.

Illan finaali on asetelmiltaan poikkeuksellisen jännittävä, sillä tänä vuonna ei ole ilmiselvää ennakkosuosikkia. Vedonlyöntitilastot ovat eläneet koko kevään ja ennakkoveikkauksissa on tapahtunut radikaalejakin nousuja ja laskuja. Israelin räväkkä Netta Barzilai ja hänen #metoo-henkinen viisunsa on ollut kevään suurin ennakkosuosikki, mutta nyt hän on joutunut luovuttamaan vedonlyönnin ykkössijan ensimmäisen semifinaalin yllättäjälle Kyprokselle. Viime vuoden Euroviisuissa suuri ennakkosuosikki oli Italia, joka sijoittui lopulta vasta kuudenneksi. Ennakkoveikkauksissa tunnutaan etsivän samanlaista narratiivia tälle vuodelle, minkä vuoksi Israelin uskotaan hyytyvän kalkkiviivoilla.

Somemeemit ottavat kantaa viisuviikon keskusteluihin.
Kyproksen Eleni Foureira on noussut ensimmäisen semifinaalin jälkeen suurimmaksi voittajasuosikiksi. Kyproksen Shakiran esitys on kieltämättä vahva, mutta onko välimerellinen poppi Fuego sittenkin hieman liian heppoinen ja vanhanaikainen voittaakseen Euroviisut armon vuonna 2018. Kyproksen voitto kuitenkin jatkaisi viime vuoden trendiä: viime vuonna Euroviisut voitti Portugali, joka oli ollut kilpailussa mukana pisimpään ilman voittoa. Seuraavaksi listalla vuorossa olisi Kypros.

Voittajaveikkaukseen voisi nostaa suorista finalisteista myös laatuun luottavat Ranskan ja Italian. Voisikohan suurimmista ennakkosuosikeista päätellä, että Eurovision laulukilpailun painopiste pysyy Etelä-Euroopassa. Jos Eurovision laulukilpailua ei välttämättä ensi vuonna järjestetä kirjaimellisesti Välimeren rannalla, niin ainakin sellaisessa valtiossa, joka sijaitsee Välimeren ympärillä.

Mutta näin arvaamattomassa vuosikerrassa mitä vain voi tapahtua. Irlannin poikapari-tanssijat hurmasivat tiistain semifinaalissa, minkä seurauksena Irlanti on noussut vedonlyönnissä peräti kolmanneksi! Vaikka alun perin Irlannin ei uskottu välttämättä pääsevän edes finaaliin. Eikä varman päälle pelaavia pohjoismaita voi koskaan laskea pois pelistä. Norjan Alexander Rybak janoaa päästä tekemään johnnyloganit, eli voittamaan Euroviisut toisen kerran. Ja Ruotsi on tänäkin vuonna vaarallisen professionaalinen...

Finaalin arviot ja veikkaukset


Arvioin blogipostauksen lopuksi finaalin esityksiä ja menestymismahdollisuuksia. Semifinaaleista jatkoonpäässeitä maita olen jo arvioinut ja luonnehtinut semifinaalien omissa veikkauksissa (semifinaali 1 ja semifinaali 2), joten niitä en tässä toista. Kuudesta suorasta finalistista ilmaisen kuitenkin semifinalistien tapaan oman mielipiteeni tähtiarvostelulla (* – *****). Finaalissa kilpailuasetelmat ovat huomattavasti avoimemmat kuin semifinaaleissa, joten ihan jokaisen esityksen sijoitusta en ole uskaltanut veikata.

1. UKRAINA: Mélovin – Under the ladder

Jälleen kerran toisessa semifinaalissa viimeisenä esiintynyt laitettiin aloittamaan finaali. Onko Ukraina tänä vuonna se itäeurooppalainen menestysviisu? Vai nouseekohan Ukrainan Coldplay-vaikutteinen poppi tältä esiintymisnumerolta edes kärkikymmenikköön?

2. ESPANJA: Alfred & Amaia – Tu canción **½
Alfred ja Amaia osallistuivat molemmat espanjalaiseen kykykilpailuun, löysivät toisensa ja laulavat nyt valssin tahdissa imelää rakkaudentunnustusta.

Iberian niemimaalla meni Euroviisut viime vuonna hienosti: 763 pistettä! Niistä 758 Portugaliin ja viisi Espanjaan. Tänä vuonna Espanjan ja Portugalin välinen pistejakauma lienee tasapainoisempi. Espanja on ollut usein euroviisufanien lempilapsi, jolle vuodesta toiseen odotetaan menestystä, mutta vaisuksi on jäänyt. Espanjan hellyttävä esitys ja perinteinen melodinen balladi on miellyttänyt erityisesti vanhan liiton viisumiehiä. Mutta mahtaako Espanjalla olla minkäänlaisia saumoja menestykseen pahamaineiselta esiintymisnumerolta kaksi?

3. SLOVENIA: Lea Sirk – Hvala, ne! BOTTOM 5?

Slovenian jumppatuokion aliarvioin todella pahasti semifinaalin ennakkoveikkauksessa. Naureskelin viisuharrastajille, jotka tosissaan uskoivat Slovenian finaalipaikkaan, mutta sainkin itse pitkän nenän. En ollut ymmärtänyt kuinka ammattitaitoinen esiintyjä ja taitava laulaja Slovenian Lea Sirk onkaan. Voi olla, että teen nyt saman kardinaalimokan, mutta minun on hyvin vaikea uskoa, että Slovenia enää näin kovatasoisessa finaalissa tältä esiintymisnumerolta menestyisi hääppöisesti. Raadeilta tulee satunnaisia pisteitä ja yleisöäänestys lepää entisen Jugoslavian maiden pisteiden varassa.

4. LIETTUA: Ieva Zasimauskaitė – When we're old

Euroviisujen esiintymisjärjestys lakattiin arpomasta, koska haluttiin muun muassa varmistaa, että liian samanlaiset esitykset eivät kilpaile peräkkäin ja lähekkäin. No, nyt meillä on Espanjan ja Liettuan imelät ikuista rakkautta vannovat balladit esiintymisnumeroilla 2 ja 4?!? Liettua oli tiistain semifinaalissa valloittava ja se on noussut vedonlyönnissä viiden parhaan joukkoon. Ihan niin hyvään sijoitukseen en usko, tällaiselle viisulle jo finaalipaikka on voitto.

5. ITÄVALTA: Cesár Sampson – Nobody but you

Itävallan viisu on noussut tiistain semifinaalin jälkeen suoratoistopalvelujen soitetuimpien listalle. Muhiiko tässä yllätysmenestyjä?

6. VIRO: Elina Nechayeva – La forza

Viro voi pärjätä raatiäänestyksessä yllättävän huonosti, mutta yleisöäänissä sijoitus kymmenen parhaan joukossa on hyvinkin mahdollinen. Toistuu Cezar-ilmiö?

7. NORJA: Alexander Rybak – That's how you write a song TOP 10?

Norja oli vedonlyönneissä parhaimmillaan jo toisena, mutta torstain semifinaaliesityksen jälkeen Norjan sijoitus on laskenut roimasti. Kenties Rybakilta odotettiin räväkämpää ja vakuuttavampaa esitystä. Tällä esiintymisnumerolta Norja tuskin voittaa, mutta Rybakin hyväntuulinen esitys ja tarttuva kappale saanee sen verran hyvän sijoituksen, että Alexander voi palata pää pystyssä takaisin Norjaan.

8. PORTUGALI: Cláudia Pascoal – O jardim **
Portugali ei taaskaan kosiskele Eurooppaa vaan lähettää just sitä, mitä itse haluaa. Portugalilaiselle perinnemusiikille ominaista on korostaa sielukasta tulkintaa, vaikka sitten äänenpuhtauden kustannuksella. Cláudia laulaa kuolemasta ja kesken kaiken lavalle pelmahtaa butch, joka on laulun kynäillyt Isaura. Niiden, jotka edelleen uskovat, että Euroviisujen tarkoituksena on esitellä maiden kansallisia ominaispiirteitä, olettaisin arvostavan Portugalia.

Veikkaan, että jos Portugali ei olisi isäntämaa, emme kuulisi tätä finaalissa. Yleisöäänestyksessä voi tulla siedettävä pistemäärä Keski-Euroopan portugalilaisilta siirtotyöntekijöiltä.

9. ISO-BRITANNIA: SuRie – Storm **½ BOTTOM 5?
SuRie on aivan ihana ja valloittava. Oi miksi hänen on pitänyt saada esitettäväkseen halpahintainen hilipatihippaa-lastenlaulun oloinen renkutus.

SuRie on myös mahtava somepersoona, jonka juttuja on ollut hauska seurata kevään mittaan. Toivottavasti aina niin sarkastiset ja ilkeät britit eivät teurasta häntä, mikäli hän sattuu sijoittumaan tänään viimeiseksi.

10. SERBIA: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Serbian etnotekno kilpailee tänäkin iltana aivan omassa sarjassaan. Raatiäänestyksessä tällaiset persoonallisuudet ovat harvemmin pärjänneet, mutta yleisöäänestyksestä voi tulla siedettävä potti pisteitä.

11. SAKSA: Michael Schulte – You let me walk alone *½
Saksa on jäänyt kolmissa edellisissä Euroviisuissa viimeiseksi tai toiseksi viimeiseksi. Nyt pörröpää Michael yrittää sulattaa eurooppalaisten sydämet laulamalla riipaisevasti Ed Sheeran -tyylisen balladin isänsä menehtymisestä. Vedonlyöjät ovat uskoneet Michaelin tarinaa kahdeksannen sijan edestä.

Voi imelyyksien imelyys. Mutta konstailematon miesballadi voi vedota moniin äänestäjiin.

12. ALBANIA: Eugent Bushpepa – Mall

Albanian finaalipaikka oli semifinaalitulosten positiivisimpia yllätyksiä. Kymmenisen vuotta sitten Albania oli tutumpi näky viisufinaaleissa, silloin maa sijoittui usein finaalissa sijoille 16–18. Näin voisi käydä tänäkin iltana.

13. RANSKA: Madame Monsieur – Mercy ***** TOP 10?
Avioparin tyylipuhdas ranskapop kertoo koskettavasti Välimerellä pakolaislautalla syntyneestä lapsesta, joka täpärästi pelastui hukkumiselta.

Hieno ja tyylikäs laulu, joka – tyylikkyydestään huolimatta – jää kertakuulemalta soimaan päähän. Ranskan karsinnassa yleisö piti tästä huomattavasti enemmän kuin kansainväliset raadit. Niin voi käydä tänäkin iltana.

14. TŠEKKI: Mikolas Josef – Lie to me TOP 10?

Tšekki saavuttaa viisuhistoriansa parhaan sijoituksen. Siihen riittää kunhan sijoittuu korkeammalle kuin finaalin toiseksi viimeiseksi. Tšekin viisun fanit ovat kironneet huonoa esiintymisnumeroa, mutta finaalin puolivälin tienoilta on viime vuosina saavutettu hienoja sijoituksia: esimerkiksi viime vuonna Portugali kilpaili numerolla 11, toissa vuonna toiseksi sijoittunut Australia sijalla 13, Ruotsin Måns Zelmerlöw numerolla 10, Conchita Wurst numerolla 11...

15. TANSKA: Rasmussen – Higher ground

Euroviisuihin lanseerattiin kahden semifinaalin formaatti vuonna 2008. Siitä lähtien monet viisut ovat vaikuttaneet semifinaalivaiheessa ilmiselviltä menestyjiltä (jatkoonpääsijöiltä), mutta sitten finaalissa niille ei enää voi povata suurta menestystä.

16. AUSTRALIA: Jessica Mauboy – We got love

Viime vuonna Australia sijoittui raatiäänestyksessä neljänneksi mutta jäi yleisöäänestyksessä toiseksi viimeiseksi vaivaisella kahden pisteen saalilla. Tänä iltana voi käydä samalla tavalla. Australia voi saavuttaa viisuhistoriansa huonoimman tuloksen, mikä tapahtuu, jos Jessica sijoittuu huonommin kuin yhdeksänneksi.

17. SUOMI: Saara Aalto – Monsters

Toivotaan parasta. Suomi on ennenkin pärjännyt hirviöillä esiintymisnumerolla 17. Jos äänestys noudattaa viime vuosien kaavaa, Saara saattaa pärjätä raatiäänestyksessä paremmin kuin yleisöäänissä.

18. BULGARIA: EQUINOX – Bones

Menestymisen makuun päässyt Bulgaria yrittää nyt hampaat irvessä voittaa viisut illan laskelmoiduimmalla paketilla, jonka esittää vain Euroviisuja varten koottu kokoonpano. Bulgaria oli pitkään ennakkosuosikkien joukossa, mutta tiistain semifinaalin jälkeen Bulgarian sijoitus on pudonnut vedonlyönnissä kuin lehmän häntä ja tällä hetkellä Bulgaria on vasta kolmanneksitoista veikatuin. Epäilen kuitenkin, että raadit ovat pissanneet hunajaa tämän kuullessaan ja äänestävät Bulgarian luvattoman korkealle. Toisaalta, Euroviisuja harvemmin ovat voittaneet vain viisuja varten kootut keinotekoiset ryhmät.

19. MOLDOVA: DoReDoS – My lucky day TOP 10?

Viime vuonna Moldova yllätti, kun Epic Sax Guyn revanssi sijoittui peräti kolmanneksi. Tänä vuonna menestyksen ei pitäisi tulla yllätyksenä, sen verran veikeä Moldovan laatikkoleikki ja iloinen Balkan-humppa on. Moldova voi menestyä yleisöäänissä todella hyvin myös siirtolaisäänten avulla. Romania ei ole tänä vuonna finaalissa, joten Euroopassa asuvat romanialaiset voivat diasporaäänestää pikkuveli-Moldovaa. Moldovan tiimin tuottajana ja takapiruna on legendaarinen venäläinen musiikkimoguli Filipp Kirkorov. Nyt kun Venäjän oma edustaja puuttuu finaalista kokonaan, Euroopassa asuvien venäläisten äänet voisivat kohdistua Moldovaan.

20. RUOTSI: Benjamin Ingrosso – Dance you off TOP 10?

Ruotsi tekee kaiken taas niin viimeisen päälle, että touhu kaipaisi edes pienen inhimillisyyden särön. Ruotsia ei voi sivuuttaa voittajaveikkauksesta, mutta olisi todella tylsää jos näin monipuolisen viisuvuoden voittaisi yksi illan kliinisimmistä esityksistä. Uskon, että harvalla olisi mitään sitä vastaan, jos tänä vuonna Ruotsi ei sijoittuisi tapansa mukaisesti viiden parhaan joukkoon...

21. UNKARI: AWS – Viszlát nyár

Unkarin hevipoppoo räväytti semifinaalissa todella vaikuttavalla esityksellä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka unkarinkielinen melodinen hevi pärjää viisuäänestyksessä. Pärjännee yleisöäänissä paremmin kuin raatiäänissä? Suomen puhelinäänestäjiltä odottaisi pisteitä?

22. ISRAEL: Netta Barzilai – Toy TOP 10?

Jälleen täytyy hieman ihmetellä esiintymisjärjestyksen laatijaa. Miksi ihmeessä Unkari ja Israel on sijoitettu esiintymään peräkkäin? Illan kaksi esitystä, joissa on suurin sokkiarvo. Räväkkä Israel saattaa Unkarin rajun mätön jälkeen vaikuttaa vaisummalta kuin onkaan. Ihan kuin tuottaja olisi halunnut varmistaa, ettei Israel voita? Toy on kuitenkin tehnyt jo vaikutuksen moniin eurooppalaisiin ja jää elämään tästä viisuvuosikerrasta, kävi äänestyksessä miten kävi.

23. ALANKOMAAT: Waylon – Outlaw in 'em

Alankomaat ei voita, mutta piristää finaalia. Pärjännee raatiäänissä huomattavasti paremmin kuin yleisöäänissä? Sijoittuisikohan sijalle 11, kuten Alankomaiden kaksi edellistäkin viisua?

24. IRLANTI: Ryan O’Shaughnessy – Together VUODEN YLLÄTTÄJÄ?

Irlannin aliarvioin semifinaalin veikkauksessani todella pahasti. Tiistain semifinaalin jälkeen Irlanti on noussut vedonlyönnissä peräti kolmanneksi. Tällä esiintymisjärjestyksellä Irlanti vastaa loppupään ainoasta selkeästä balladista. Tanssiva poikapari on kiinnittänyt huomion ja laulu kilpailee omassa genressään. Onko tässä vuoden musta hevonen?

25. KYPROS: Eleni Foureira – Fuego TOP 10?

Tässäkö on vuoden viisuvoittaja? Se olisi omalla tavallaan kiehtova paluu takaisin vanhaan, sillä esimerkiksi Kreikka pärjäsi tällaisilla viisuilla hyvin edellisen vuosikymmenen aikana. Fuego voi sijoittua yleisöäänissä ykköseksi, mutta kuinka käy raatien äänestyksessä? Vaikka voittoa ei tulisikaan, Fuego soinee kesällä Etelä-Euroopan rantakohteiden Snack-baareissa.

26. ITALIA: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente ***** TOP 10?
"Ette ole tehneet minulle mitään, ette ole vieneet minulta mitään. Ette ole saavuttaneet mitään, sillä kaikki jatkuu turhien sotienne yli." 2010-luvun Tozzi & Raf esittävän väkevän sodanvastaisen rock-manifestin. Sanoituksessa viitataan Euroopan viime vuosien terrori-iskuihin.

Italia lähettää Euroviisuihin jälleen kerran silkkaa laatua. Laulajat ovat alansa ammattilaisia ja esitys erikoisefekteineen vaikuttava. Ei ole lainkaan mahdotonta, että Italia nousisi tältä esiintymisnumerolta jopa voittoon asti?

Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen. Viisupisteeni tälle illalle:

12 p. RANSKA: Madame Monsieur – Mercy
10 p. LIETTUA: Ieva Zasimauskaitė – When we're old
8 p. ISRAEL: Netta Barzilai – Toy
7 p. ITALIA: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente
6 p. ITÄVALTA: Cesár Sampson – Nobody but you
5 p. TŠEKKI: Mikolas Josef – Lie to me
4 p. MOLDOVA: DoReDoS – My lucky day
3 p. NORJA: Alexander Rybak – That's how you write a song
2 p. UNKARI: AWS – Viszlát nyár
1 p. KYPROS: Eleni Foureira – Fuego

Vilkaisepas blogistani myös


Euroviisut 2018: 1. semifinaalin arviot

Euroviisut 2018: 2. semifinaalin arviot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti